Simbioza dintre tendințele fashion și industria muzicală

Salutări! De mult timp mi-am propus să scriu acest un articol despre legăturile dintre industria modei și cea muzicală. În acest articol voi pleca de la premisa că există o relație specială între cele două industrii, care s-a accentuat în epoca consumeristă și digitală. Digitalizarea a avut efecte profunde asupra dimensiunii de producție, dar și asupra celei consumeriste a muzicii. Acest impact s-a resfrânt și asupra industriei de modă, deoarece industria muzicală a fost unul dintre principalii furnizori ale tendințelor fashion. Fără îndoială, relația dintre muzică și tendințele fashion este caracterizată de interdependență și interacțiune reciprocă. Cântăreții mereu au fost primii care au lansat noi trenduri în modă. Aceștia se îmbracă pentru a se evidenția pe scenă, pentru a fi diferiți și ușor de recunoscut, pentru a se identifica cu o subcultură mai largă, pentru a trimite mesaje politice sau pentru a face pur și simplu o declarație de modă. Din moment ce muzica și moda reprezintă metode de exprimare, testamente ale individualității și forme de manifestare a artei.

Tendințele fashion sunt adânc înrădăcinate în muzică încă din anii 1950, atunci când Elvis Presley, proclamatul Rege al Rock ‘n’ Roll-ului, își etala look-ul de pilot de vânătoare prin jachetele de aviator pe care le purta. Anii 1950 au reprezentat o perioadă în care tinerii îi venerau pe eroii Rock and Roll pentru spiritul rebel și pentru etosul vulcanic, iar toată această venerație s-a manifestat prin imitatea frizurilor, atitudinii și vestimentației. În plus, anii 1950 au reprezentat postamentul pentru cea mai ilustrativă perioadă atât din istoria muzicii, cât și cea a modei; și anume perioada cuprinsă între anii 1960 și 1980. Acest interval temporal de două decenii a fost caracterizat de producerea unora dintre cele mai bune piese muzicale din toate timpurile și de crearea celor mai influente trenduri fashion.

Un exemplu elocvent este reprezentat de legendara trupă britanică The Beatles, care a transformat Londra anilor 1960 în capitala mondială a modei, o titulatură pe care nu a mai avut-o de la sfârșitul Epocii victoriene. Pe lângă influența greu de cuantificat asupra industriei muzicale, cei patru băieți originari din Liverpool și-au lăsat profund amprenta și asupra modei, în preponderent prin frizurile lor legendare și prin trendurile extraordinare propuse, extrem de colorate și cu valențe psihedelice. Anii 1970 și 1980 au continuat aceast proces revoluționant, iar noi figuri notabile au emers în apexul industriei muzicale. Poate cea mai notabilă este cea a efervescentului David Bowie, cel care a consolidat curentul “Glam Rock” prin readaptarea stilului hippie al anilor 1960 la excentricul deceniu din 1980, atunci când toate barierele și limitările modei au fost date date uitării și încălcate flagrant. Din acest motiv, aceste decenii reprezintă unele dinte principalele surse de inspirație pentru designerii din lumea modei. Anii ’90 sunt sinonimi cu apariția muzicii grunge, reprezentată de trupe din zona Seattle cum ar fi Nirvana, Pearl Jam, Alice in Chains sau Soundgarden. Cămășile din flanelă în carouri, ghetele cu platformă și pantalonii scurți din denim sunt piesele definitorii ale stilului grunge, care a cunoscut o revitalizare serioasă la începutul anilor 2010. Nu trebuie să omitem nici influența hip-hopului asupra modei de la începuturile noului mileniu. Prin intermediul unor rapperi precum Eminem, Jay Z sau Nelly, care au dominat topurile muzicale în acea perioadă, s-au popularizat hainele largi, adesea combinate cu bijuterii de lux (lanțuri de aur, inele cu diamant) ca un simbol al opulenței. Tot acesția au popularizat și îmbrăcămintea sport, pe care majoritatea designerilor au început să o încorporeze tot mai mult în creațiile lor și care, implicit, a dus la geneza a ceea ce numim în prezent “street style”.

Așadar, muzica și moda sunt una și aceeași entitate, o simbioză care aduce beneficii ambelor industrii. Fanii reproduc imaginea muzicienilor preferați, iar acest lucru generează creația unor noi trenduri în industria modei și încurajează în același timp brandurile să fie conștiente de noile tendințe care emerg pe scena muzicii. Giganții din industria modei se inspiră din lumea muzicii și consolidează noi trenduri. Creatorul de modă Jean Paul-Gaultier, de exemplu, în 2012, la Săptămâna Modei de la Paris, a lansat o nouă colecție care aduce un tribut principalelor figuri muzicale care au dominat anii 1980 (Madonna, Michael Jackson, David Bowie sau Annie Lennox). La rândul lui, Marc Jacobs a încorporat în creațiile lui multe elemente caracteristice mai multor subculturi (cyberpunk, glam rock sau K-Pop). O contribuție importantă o au și festivalurile muzicale (Coachella, Burning Man) care au luat tot mai multă amploare în ultimii ani și au devenit laboratoare ideale pentru designerii și retailerii care urmăresc noi trenduri. Cultura festivalurilor și articolele vestimentare precum jachetele din denim cu diverse broderii colorate, topurile scurte, rochiile cu imprimeuri florale sau bandanele au devenit din ce în e mai relevante pentru designeri. Ținutele de festival își au obârșia în legendarul Festival de la Woodstock din 1969, atunci când artiști precum Jim Morrison, Carlos Santana, Jimmy Hendrix sau Janis Joplin au impresionat nu numai prin muzica lor, ci și prin ținutele îndrăznețe etalate.

Multe staruri ale muzicii s-au folosit de faima de care se bucurau și au creat noi linii de modă pe care le-au comercializat utelior. De exemplu, Victoria Beckham, fostă componentă a trupei de fete britanice Spice, și-a lansat propria linie de modă în 2008, dovedindu-se un adevărat succes. Kanye West, la rândul lui, este extrem de cunoscut pentru diversele colaborări pe care le-a avut cu mai multe branduri fashion. Poate cea mai notabilă este cea cu Adidas, iar fructul acestei colaborări este reprezentat de sneakerșii Yeezy Boost, a căror popularitate a explodat în ultimii 2-3 ani. O colaborare similară o are și Rihanna cu brandul german Puma, fiind responsabilă pentru linia Fenty, caracterizată de modelele cu talpă înaltă. De asemenea, rapperul Tyler, the Creator a pus bazele companiei Golf Wang, care produce piese unisex, cu imprimeuri vii și colorate, și care a germinat unele colaborări interesante, în special cu Converse. Astfel, aceste colaborări, pe lângă beneficiile pe care le-au adus muzicienilor, au contribuit și la creșterea valorii brandurile. Asocierea brandurilor cu diverși artiști le plasează într-o lumină nouă, generează o acoperire mediatică instantă și – cel mai important – contribuie la un grad mai ridicat de conștientizare a brandului.

Atunci când vedem o persoană pe stradă îmbrăcată într-un tricou negru cu un imprimeu Megadeth, cu părul lung, blugi slim și o pereche cât mai basic de Converse în picioare, primul nostru gând este să-l asociem cu muzica metal și cultura “metalistă”. La fel și-n cazul persoanelor care au Jordans în picioare, care poartă blugi largi și hanorace și șapca întoarșă pe cap – îi etichetăm aproape instinctiv ca fani hip-hop sau rap. Într-o oarecare măsură, putem afirma că stilul personal al oamenilor este în mod automat asociat cu o anumită tendință sau gust muzical. Michael Jacskon, prin look-ul său inconfundabil cu blugi negre și șosete albe, Whitney Houston cu ale sale inconfundabile helănci, Serge Gainsbourg, copilul teribil al muzicii franțuzești cu al său look neglijent, murdar, dar al naibii de chique – toți reprezintă exemple a faptului că moda a fost fost întotdeauna un element primordial pentru muzicieni în procesul de afirmare artistică. Moda oferă un suport semnificativ muzicenilor care caută să-și exprime individualitatea și să-și contureze propria personalitate prin combinarea diverselor piese vestimentare. Trăim într-o societate consumeristă tot mai evoluată și ramificată, iar din acest motiv consumatorii nu sunt doar interesați de noile piese ale artiștilor, ci și de ținutele pe care aceșția le-au purtat la evenimente, ceremonii sau în videoclipuri. Din acest motiv, muzicienii sunt un fel de ambasadori ai trendurilor fashion și pot sensibiliza și influența bazele de fani prin creionarea propriului stil vestimentar.

Există, astfel, un nivel destul de ridicat de interdependență între cele două industrii. Totuși, impactul muzicii asupra modei este unul mai mare decât reversul situației. Muzica, după cum am precizat mai sus, este încorporată în modă prin mai multe feluri. Acest trend este într-o continuă expansiune, din moment ce moda și muzica converg din ce în ce mai mult în scopul de a crea o industrie fashion tot mai orientată către consumator, iar muzica pare cel mai bun canal de propagare a acestei intenții.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s