God’s Favorite Customer – Father John Misty

În ultimii ani mi-am făcut un obicei din a descoperi noi artiști pe care să-i ascult cu o fervoare aproape maniacală. Unul dintre acești artiști este Father John Misty, pe numele său real Josh Tillman. În ciuda faptului că între mine și artisții indie există o relație de dragoste-ură greu de explicat, Father John Misty a reușit cumva să se strecoare în conductul meu auditiv și să se cuibărească în timpanul meu, de unde nu a mai plecat de mai bine de trei ani. L-am descoperit accidental pe Soundcloud prin 2015, iar de atunci a fost dragoste de la prima redare, cum s-ar spune. Artistul nostru, al cărui pseudonim ne duce cu gândul la liderul unei secte distructive care propovăduiește sfârșitul lumii, are la activ patru albume lansate; Fear Fun (2012), I Love You (2015), Pure Comedy (2017) și God’s Favorite Customer (2018).

Father John Misty album vinil carturesti

God’s Favorite Customer, în traducere “Clientul Preferat al lui Dumnezeu”, este albumul meu preferat dintre cele enumerate mai sus. Poate acest atașament sporit față de această ultimă creație a lui Tillman rezidă în aparenta simplitate a acestui album, mai ales dacă ne raportăm la complexitatea penultimului album (premiat cu un Grammy) al acestuia – Pure Comedy. Compus din zece piese, God’s Favorite Customer reprezintă un efort minimalist din partea artistului, deoarece geneza acestui ultim album s-a derulat într-o cameră de hotel din New York, unde Father John Misty s-a baricadat timp de două luni, iar acest sentiment de claustrofobie și tranziție continuă este ilustrat cel mai bine în piesele “Mr. Tillman” – narată din perspectiva unui angajat de la hotel tracasat de obiceiurile artistului – și “The Palace”. Acesta a reușit să transpună perfect în versuri singurătatea și lipsa de comfort pe care le-a resimțit în aceste două luni petrecute la hotel. Fără îndoială, acest album nu se încadrează în tiparele clasice ale celorlalte albume FJM (l-am acronimizat ca să nu vă obosesc prea tare:D), iar acest lucru ne este confirmat și de coperta albumului.  Dacă până acum Tillman ne obișnuise cu unele coperți caricaturale, psihedelice și abstracte, de data aceasta pe coperta ne este înfățisat însuși Josh Tillman, într-o ipostază sleită și anxiosă, descrisă cel mai bine în piesa care poartă numele albumului; “God’s Favorite Customer”. Spre deosebire de celelalte albume compuse într-o manieră sarcastică, în God’s Favorite Customer Tillman renunță la agerimea sardonică și la valențele pretențioase și ironice caracteristice. Versurile sale au o rezonanță diferită, explorând dimensiunea tragică a iubirii care își are sorgintea într-un loc întunecat nutrit de senzația izolării.

God's Favorite Customer vinil recenzie recomandare carturesti

Deși Pure Comedy a avut un puternic caracter politic și satiric, Tillman nesfiindu-se să se angajeze într-un atac total și futil asupra societății post-moderne și moravurilor decadente ale acesteia, God’s Favorite Customer este un album personal, autodepreciativ, în care Tillman pare să fi consțientizat că drumul spre o lume mai bună își are punctul de plecare în temeinica cercetare a aluatului din care suntem modelați. În ciuda faptului că umorul unic al lui Tillman a fost diluat destul de mult, acesta nu a dispărut complet din ultimul album, fiind prezentat într-o manieră subtilă, discretă, contribuind la expunerea vulnerabilității și adâncirea labilității emoționale pe care Josh Tillman o camuflase atât de bine printre numeroasele straturi de ironie în albumele precedente. La fel ca și în Pure Comedy, pianul reprezintă elementul central în majoritatea pieselor, iar FJM adoptă o voce teatrală, cu falseturi îndrâznețe care ne aduc aminte de Elton John, în ciuda faptului că Tillman l-a nominalizat pe Sinatra drept una din principalele sale influențe pentru acest album. Influențele grunge sunt regăsite în unele melodii precum “Hangout at the Gallow” sau “Date Night, unde sunetul lui Tillman devine haotic pe alocuri, aducându-mi aminte de Alice in Chains.

În ceea ce mă privește, God’s Favorite Customer reprezintă fără dubii cel mai bun album lansat până acum în 2018. Periplul nebunesc prin scoarța emoțională a lui Tillman și explorarea propriei vulnerabilități a artistului te vor propulsă într-un vid melancolic dulce-amărui din care îți vei reveni cu dificultate. Dacă vă interesează albumul și vă plac vinilurile, îl puteți găsi la Cărturești http://carturesti.ro/god-s-favorite-customer-vinyl

 

 

 

One thought on “God’s Favorite Customer – Father John Misty

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s